×
Verbouwingen: week 3
VERBOUWINGEN
WEEK 3

 

Beste vrienden van de verbouwingen! 

De aandachtige lezer heeft het opgemerkt, de andere kan het nu gewoon lezen: we springen van WEEK 1 naar WEEK 3. Waarom? Om de hele eenvoudige reden dat er vorige week niet veel verbouw-gewijs werd gedaan. Deze week daarentegen! (Om nog te zwijgen van volgende week, het wordt spannend jongens en meisjes!)

Vooral het grootste, maar ook wel kleinste, dat kon gebeuren, is gebeurd: het ondertekenen van het verbouwcontract. Er is geen weg meer terug, voor geen van beide partijen. Hop met die verbouwbeentjes!
Samen met Rob onze bouwheer, verkende Sara deze week de laatste keer het erg vooralleer dat de grote werken zouden starten. Wat stond er allemaal te gebeuren? Deze week kwam er een nieuwe septische put, werd de oude kleedcontainer weggehaald en verzet, en kwam er een nieuwe sanitaire container. Hetzelfde wit modelletje als waar de stock van de winkel zich voorlopig in huisvest. 

 

En dan konden de echte werken beginnen. Na het zoeken van waar de nieuwe septische put nu eigenlijk moest komen, werden de eerste schuppen bovengehaald en in de grond gezet. Een historisch moment! .

Hier zie je ons erf, en aangeduid waar de septische put zal gestoken worden. Hierop wordt dan later ook ene sanitaire blok gezet, aangezien het sanitair in de volgende fase helemaal wordt platgegooid. 

Eerst werd er met mankracht gezocht naar de juiste locatie van de toekomstige put. 

 

   

Na het voorbereidende werk, kon het grotere geschut worden ingezet: hallokes giga-kraan! Van op straat vertrok de kraan én de betonnen septische put, om zo ons erf binnen te rijden. Na het uitgraven van het gat, werden lasers en co ingezet om ze correct de grond in te krijgen. Puzzelen en passen, met zo'n groot gewicht is niet altijd eenvoudig: maar 't is gelukt!  

    

   

 Zo, die zit er in! Op naar het volgende... 

Oh ja, natuurlijk: een nieuwe septische put, is het ledigen van de oude. Bij het bekijken van de foto's riek je de aroma's waarschijnlijk door je scherm. Maar we kunnen je bevestigen, het viel reuze mee ;-). 

 

Nadat de septische put op zijn plaats stond, was het aan de oude lockerruimte van te mannen om te verhuizen. De mannen kregen al nieuwe lockers in het reeds verbouwde woonhuis, waardoor deze leegstond. Het huidige tuinatelier staat in het stuk dat komende weken afgebroken wordt. 1 + 1 = 2, dus wordt de oude lockercontainer een nieuw tuinatelier op een nieuwe plek! Hiervoor moet dus de container verplaatst worden. 

We zouden zeggen, zo gezegd, zo gedaan, maar jammer genoeg iets niets minder waar... 
Het begin ging goed, kettingen rond de container, kraan omhoog en zo de container meetrekken.  

   

Tot dat blijkt, dat de container vrij zwaar is én de grond onder de kraan niet zo stevig is. De kraan zakt in de grond en rijdt zich vast... 
Container beweegt niet meer, maar de kraan ook niet. Deze heeft ook heel weinig bewegingsruimte, aangezien ze dicht bij de witte abo-tent staat. Draaien en keren is met veel 'HOOOO PAS OOOOOOP' 'NEE NEE NEEEEEEEE STOOOOOP!' om er voor te zorgen dat kraan én tent intact blijven. 
Verschillende pogingen werden ondernomen om de kraan terug los te krijgen en te verplaatsen. Ronddraaien zodat het gewicht langs de andere kant hangt, blokken onder de schup van de kraan steken achteraan, zodat ze zichzelf kan 'opduwen', maar niets hielp. 


   

Tot, Tim ons klein tractortje ging halen en met een klein en bang hartje (en veel zotdraaiende banden) de grote kraan uit zijn vastgeraakte plek kreeg. 

 

Een container verplaatsen, je zou het bijna een teambuilding noemen :-). 

 

Het laatste op de planning van deze week wat het plaatsen van de nieuwe sanitaire container. Na de septische put van hierboven kon het grote werk beginnen. Dachten we, tot bleek dat de grote vrachtwagen niet op ons erf ging geraken. 

  

Maar je bent geen vrachtwagenchauffeur als je héél goed bent in je job: met precisie geraakte hij toch tot waar hij moest zijn. 

 (en nee, die bluts in de andere container was er al ;-) ).

Terwijl de container op het erf gereden werd, maakten de mannen van de tuin- en groenploeg tijd om de ondergrond wat te verstevigen. Bilzen van onder de oude locker-container werden hergebruikt om de nieuwe sanitaire blok op de laten rusten. Ware het niet, dat net op dat moment de hemelsluizen open gingen, en we getrakteerd werden op een stevige plensbui. In de gietende regen werden afgemeten en op de juiste plaatsen de bilzen gelegd. Af en toe in de modder zakkend en de regen die van de gezichten liep, maar alles lag klaar om de container op zijn plaats te zetten. 

  

  

  

De vrachtwagenchauffeur liet de container vliegen over ons erf, en beneden stond de hele ploeg weer klaar om hem op de voorziene plaats te krijgen.
Nog wat extra stutten, recht zetten, tegenhouden en hij is klaar voor installatie én gebruik! 
  

Wederom, het zou bijna een teambuildingsactiviteit kunnen zijn :-). 

Benieuwd wat er ons volgende week allemaal te wachten staat! 
Datum 25/02/2022